Syksy - energioista ja irtipäästämisestä
Olen saanut Voima sinussa -kuvauksiin liittyen kysymyksiä siitä, liittyykö kuvauskonseptiin jokin omaksumani syvempi ideologia luonnon alkuelementteihin liittyen. Alun perin ajatus voimakuvauksiin lähti luontokuvaajan identiteetistäni käsin, jolloin tuli-, maa-, vesi- ja ilmaelementtien hyödyntäminen tuntui luonnolliselta ja omanlaiselta tavalta lähteä toteuttamaan henkilökuvausta. Vaikka arkiajattelussa pidämme tulta (johon luetaan myös aurinko), vettä, maata ja ilmaa lähtökohtaisesti säätiloina, niitä pidetään lisäksi myös maailmankaikkeuden neljänä alkuelementtinä. Käsitys pohjautuu niin kaukaa kuin antiikin Kreikan ajoilta.
Mitä enemmän olen luonnon viisauteen ja rytmiin asettunut, sitä enemmän koen alkuelementeistä kirjoitetun hyvinkin vanhan tiedon olevan linjassa ihmisenä olemisen kanssa. Maa on kasvualusta ja fyysisen olemuksensa kannalta elementeistä tihein. Emme pysy hengissä ilman ilmaa. Tuli on sekä luoja että tuhoaja. Vesi puhdistaa, parantaa ja raikastaa.
Kenellekään ei ole epäselvää, että nämä universaalit energian muodot ovat ihmiselämälle välttämättömiä. Energiamuotojen välillä on keskinäinen riippuvuus, sillä maa olisi eloton ilman kosteuttavaa vettä, lämmittävää tulta tai suojaavaa ilmakehää. Elementtien välillä oleva sopusointu luo ja ylläpitää elämää.
Netistä löytyy leikkimielisiä testejä, joilla voi testata oman energiatyyppiään. Voit käydä katsomassa oman energiatyyppisi halutessasi vaikkapa tästä . Oman tutkiskeluni perusteella koen TULI-energian perusenergiakseni. Luonteeltani olen hyvin toiminnan ja tekemisen ihminen. Jopa rentoutuessani puuhailen itselleni mieluisia asioita ja pysyn pienessä liikkeessä. Kaltaiselleni TULI-ihmiselle VESI-energian antama tasapaino on elinehto, jotten pala loppuun ja palaudun säännöllisesti. Myös MAA-energia auttaa tasapainottamaan. Huomaan hakeutuvani vapaa-ajalla veden äärelle ja metsään luontaisesti. ILMA-energia taas puolestaan tuo kevyttä, luovaa ja spontaania energiaa, jonka kautta uudet ideat lähtevät lentoon.
Luonto lepää pimeään aikaan -entä sinä?
Monille meistä käsillä oleva pimeän aika aiheuttaa alakuloa ja väsymystä, energiat saattavat olla tavallista matalammalla. Helpottavaa voi kutenkin olla tieto siitä, että syksyn hämärän ajalla on oma tehtävänsä vuoden kierrossa ja ihmisenä olemisessa. Jos ei vaadi itseltään jaksamisen suhteen liikoja, voi syksy olla parhaimmassa tapauksessa palautumisen aikaa.
Useille meistä on luonnollinen ajatus, että ihminen on vahva osa luontoa ja luonto ihmistä. Luonto heijastaa elämänrytmiämme, jos se on tasapainossa. Ajatus on myös muinaisen lääketieteen, ayurvedan pääajatus. Ayurvedan mukaan on olemassa kolme energiatyyppiä, jotka virtaavat meissä ja jotka pohjaavat viiteen elementtiin: Eetteri ja ilma = VATA, Tuli = PITTA, Vesi ja maa = KAPHA.
Näistäkin energiatyypeistä voi tehdä netissä testejä oman energiatyypin testatakseen. Lisäksi kyseisiä energiatyyppejä voidaan tarkastella vuodenaikojen mukaan ja myös luomisprosessiemme eri vaiheina. Ayurvedan mukaan elämäntehtävämme kulkee doshien (vata, pitta, kapha) läpi ja näissä on hyvä viipyä tarpeen mukaan kussakin elämänvaiheessa tai luomisprosessissa. Mitä ihminen luokaan, energiat virtaavat doshien kautta.
Vuodenajoista VATA (ilma ja eetteri) edustaa kevättä. Kevään energia on kevyttä ja spontaania, idearikasta ja luovaa. Kevät synnyttää uutta, vaikka ideat voivat vielä olla piilossa. Taiteellisuus ja herkkyys edustaa vata-energiaa, energia on ilman lailla jatkuvassa liikkeessä.
Jotta kevään energia saadaan valjastettua toimintaan, tarvitaan kesän energiaa. PITTA (tuli) on kesän ja alkusyksyn energiaa. Kesän energia ideat viedään käytäntöön, sillä tuli on tekemisen ja toiminnan energiaa. Luomisvoiman energia ottaa vatan ideat käytäntöön. Kesän tuli, jota auringoksikin voidaan kutsua, vähenee hiljalleen ja on loppusyksyn ja talven aika.
Suomalaisittain pimeimmän ajan KAPHA- energia on maan ja veden energiaa. Tässä energiassa keho ja mieli lepää, reflektoi ja aikajakson kuuluisi olla rauhallinen. Palautuminen ja maadoittuminen ison työn jälkeen hoitaa ja uudistaa, päästää irti kaikesta turhasta. Tämä energia on reset-energiaa, tiheintä energiamuodoista.
Kun elää luonnon rytmissä, on helpompaa ottaa vastaan käsillä olevan loppusyksyn ja pimeän ajan rauhoittumiseen tarkoitettu lepo. Meidän kuuluukin päästää irti vanhasta samalla tavoin kuin puut tiputtavat syksyllä lehtensä, jotta uutta voi kasvaa ajallaan. Pimeyden voi kääntää voimaksi. Kevään valon koittaessa uuden syntymää on ihmeellistä seurata luonnollisen lepojakson jälkeen. Miten sinun syksysi, koetko luontaisesti tarvetta rauhoittaa elämänrytmiäsi tähän pimeään aikaan ja päästää irti sellaisesta, mikä ei enää palvele sinua? Kun osaa rauhoittaa tekemistä ja mieltä kesän ja alkusyksyn jälkeen kohti maadoittavaa energiaa, voi huomata, että vähempi tekeminen voi olla itseasiassa enemmän. Enemmän lepoa, palautumista ja rauhoittumista.
Leppoista pimeän aikaa sinulle!